Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!

Składniki:

Rozczyn:
  • Mleko ciepłe - 150ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Jabłka prażone - 4 duże łyżki
  • Ananas - 6 plastrów (używałam ananasa z puszki)

  • Olej do smażenia

Rozczyn.
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto.
Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)

Uwaga! 

Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru. 

Komentarze

  1. Jakie kuszace racuszki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki, uwielbiam racuchy! Mogłabym jeść co weekend ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na placuszki z owocami. Podoba mi się i na pewno go wykorzystam.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty