Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Burger bekonowy

Burger bekonowy

Domowe burgery wołowe są rewelacyjne. Ale jeśli do mięsa dodacie smażony boczek, będą jeszcze lepsze ;) Burgery można przygotować na patelni lub na grillu.

Składniki:

Burgery:
  • Wołowina (łopatka, antrykot lub rostbef) - 400g
  • Boczek wędzony - 80g
  • Pieprz
Dodatkowo:
  • Bułki - 2szt
  • Sosy - u mnie musztarda i keczup
  • Warzywa:
  • pomidor, ogórek kiszony, cebula, sałata lodowa, papryka peperoni marynowana

Boczek kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na patelni. Nie dodajemy tłuszczu, wystarczy to, co się z niego wytopi. Studzimy.

Mięso na burgery mielimy. Dodajemy boczek wraz z tłuszczem z patelni. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy, ale nie zagniatamy długo. Ze względu na dodatek boczku nie dodawałam soli, ale można dodać odrobinę.

Formujemy burgery. Ja używałam do tego specjalnej prasy, którą mocno natłuściłam. Można to także robić rękami.
Moje burgery były duże - użyłam po 200g mięsa na osobę.  

Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub rozgrzanym grillu. Patelnię można lekko posmarować olejem, ale nie jest to konieczne, mięso jest wystarczająco tłuste. Jeśli robicie na grillu, warto zaopatrzyć się w tacki.
Długość smażenia mięsa zależy od grubości burgerów. Cienkim wystarczy 1-2 minuty z każdej strony na patelni. Moje burgery były dość grube, smażyłam je po 3 minuty z obu stron. Burgery na grillu mogą potrzebować 3-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości i stopnia nagrzania grilla. Ważne -  mięsa nie dociskamy podczas smażenia!
Po smażeniu burgery odstawiamy na 2 minuty, aby odpoczęły.

Bułki smarujemy ulubionymi sosami, dodajemy pokrojone warzywa i usmażone burgery.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty