Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.

Składniki:

  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Oliwki - 5szt
  • Cebulki koktajlowe - 5szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Pomidory suszone, oliwki i cebulki kroimy bardzo drobno. Łączymy z śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią i pieprzem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Sos wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzony.
Sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs z grilla, wędlin lub gotowanych na twardo jaj.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty