Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.

Składniki:

  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Oliwki - 5szt
  • Cebulki koktajlowe - 5szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Pomidory suszone, oliwki i cebulki kroimy bardzo drobno. Łączymy z śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią i pieprzem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Sos wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzony.
Sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs z grilla, wędlin lub gotowanych na twardo jaj.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty