Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sangria

 

Sangria
Na grillu lub imprezie przyda się coś dobrego do picia. Sangria to napój na bazie wina, który smakuje świetnie i wygląda rewelacyjnie! Moja wersja zawiera dodatek polskich truskawek, które pasują idealnie.

Składniki:

  • Wino półwytrawne – 500ml
  • Napój gazowany cytrynowy lub limonkowy – 250ml
  • Woda – 250ml
  • Likier pomarańczowy – 50ml
  • Owoce:
  • Pomarańcze – 2szt
  • Grapefruit – 1szt
  • Nektarynki – 2szt
  • Jabłko – 1szt
  • Truskawki – 10szt

Pomarańcze, grapefruita obieramy. Razem z jabłkami i nektarynkami kroimy w cząstki. Zalewamy winem, napojem, wodą i likierem. Napój najlepiej prezentuje się w dużym, szklanym dzbanku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Truskawki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do szklanek. Zalewamy zimną Sangrią.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty