Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sangria

 

Sangria
Na grillu lub imprezie przyda się coś dobrego do picia. Sangria to napój na bazie wina, który smakuje świetnie i wygląda rewelacyjnie! Moja wersja zawiera dodatek polskich truskawek, które pasują idealnie.

Składniki:

  • Wino półwytrawne – 500ml
  • Napój gazowany cytrynowy lub limonkowy – 250ml
  • Woda – 250ml
  • Likier pomarańczowy – 50ml
  • Owoce:
  • Pomarańcze – 2szt
  • Grapefruit – 1szt
  • Nektarynki – 2szt
  • Jabłko – 1szt
  • Truskawki – 10szt

Pomarańcze, grapefruita obieramy. Razem z jabłkami i nektarynkami kroimy w cząstki. Zalewamy winem, napojem, wodą i likierem. Napój najlepiej prezentuje się w dużym, szklanym dzbanku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Truskawki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do szklanek. Zalewamy zimną Sangrią.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty