Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem

 

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem
 

Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, warzywami i pysznym dodatkiem chrupiącego boczku. Koniecznie zróbcie ją na imprezę!

Składniki:

  • Boczek wędzony - 150g
  • Kurczak - mięso z piersi lub udko bez kości - 400g
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
  • Sałata lodowa - 1 mała główka lub 1/2 dużej
  • Ogórek zielony - 2 szt nieduże
  • Oliwki zielone - 4 łyżki
  • Ser twardy dojrzewający tarty - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Syrop klonowy - 1 płaska łyżeczka

Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu. Powinien być mocno wysmażony, chrupiący.
Zdejmujemy z patelni boczek, a na pozostałym po nim tłuszczu smażymy kurczaka.
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki.
Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawą gyros, sambalem i syropem klonowym.
Łączymy warzywa, kurczaka i sos. Posypujemy startym serem (ja używałam grana padano) oraz boczkiem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty