Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Frytki na wypasie

Frytki na wypasie

Bardzo prosta i szybka, choć niekoniecznie zdrowa przekąska. Frytki z serem, prażoną cebulą i jalapeno.

Składniki:

  • Ziemniaki - 4szt
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty tarty (może być także mozzarella) - 1 garść
  • Cebula prażona - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
  • Ulubiony sos

Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy. Zalewamy zimną wodą na 10 minut, płuczemy. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Do smażenia używałam frytkownicy "beztłuszczowej". Osuszone ziemniaki wymieszałam z 2 łyżkami oleju i smażyłam około 25 minut w 190 stopniach. W trakcie smażenia 2 razy mieszałam.
Ziemniaki można oczywiście usmażyć w tradycyjnej frytkownicy, ale także upiec w piekarniku.

Po usmażeniu frytki przekładamy na talerze, posypujemy serem i zapiekamy około 1 minutę w mikrofalówce, Ser szybko się roztopi, bo frytki są gorące.
Frytki posypujemy prażoną cebulą i plasterkami papryki. Podajemy z ulubionym sosem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty