Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Frytki na wypasie

Frytki na wypasie

Bardzo prosta i szybka, choć niekoniecznie zdrowa przekąska. Frytki z serem, prażoną cebulą i jalapeno.

Składniki:

  • Ziemniaki - 4szt
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty tarty (może być także mozzarella) - 1 garść
  • Cebula prażona - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
  • Ulubiony sos

Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy. Zalewamy zimną wodą na 10 minut, płuczemy. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Do smażenia używałam frytkownicy "beztłuszczowej". Osuszone ziemniaki wymieszałam z 2 łyżkami oleju i smażyłam około 25 minut w 190 stopniach. W trakcie smażenia 2 razy mieszałam.
Ziemniaki można oczywiście usmażyć w tradycyjnej frytkownicy, ale także upiec w piekarniku.

Po usmażeniu frytki przekładamy na talerze, posypujemy serem i zapiekamy około 1 minutę w mikrofalówce, Ser szybko się roztopi, bo frytki są gorące.
Frytki posypujemy prażoną cebulą i plasterkami papryki. Podajemy z ulubionym sosem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty