Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Punkt obowiązkowy początku lata - puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością truskawek, rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką.

Składniki:

Ciasto (duża blacha):
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Masło - 50g
  • Cukier - 120g
  • Drożdże - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Sól - szczypta
Owoce:
  • Truskawki - 500g
  • Rabarbar - 400g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 100g

Mleko podgrzewamy z masłem i 1 łyżką cukru. Masło powinno się roztopić. Studzimy do około 35 stopni. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Od razu szykujemy kruszonkę.
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki.

Szykujemy owoce. Truskawki obieramy z szypułek. Z rabarbaru obcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Obieramy do ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Ja robiłam w formie 24x34cm, ale spokojnie możecie zrobić w większej, bo ciasto po upieczeniu bardzo mocno wystawało powyżej formy.
Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie na cieście układamy truskawki i rabarbar. Lekko wciskamy w ciasto.
Z lodówki wyciągamy kruszonkę. Odrywamy kawałki i rozsypujemy na owocach.

Pieczemy w 180 stopniach przez koło 40- 45 minut. Ja piekłam 50 minut i spód ciasta był już trochę zbyt mocno wypieczony.

Ciasto jest równie pyszne na ciepło jak i na zimno.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty