Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Racuchy z jabłkami i śliwkami


Racuchy, jakie jadało się w moim domu rodzinnym, czyli mnóstwo owoców i mało ciasta. Taką wersję lubię najbardziej! Są pyszne zarówno z samymi jabłkami, jak i z mieszanymi owocami - śliwki pasują do nich idealnie.

Składniki na co najmniej 4 porcje:

Ciasto:
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 1 szklanka niepełna
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
Owoce:
  • Jabłka - 10szt
  • Śliwki - 8szt
  • Łącznie wyszło mi 900g już obranych owoców
Przed podaniem:
  • Cukier puder, jogurt lub syrop klonowy

 

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Odstawiamy na co najmniej 15 minut.

Owoce kroimy na kawałki (jabłka obieramy). Kawałki owoców powinny być wielkości na jednego gryza.

Owoce dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wystarczy, aby placuszki składały się z 2-3 łyżek ciasta.
Racuchy smażymy do zarumieniania z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty