Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z indykiem w kremowym sosie


Niewiarygodnie pyszne danie z kilku składników, do zrobienia w pół godziny. Makaron z indykiem w sosie z mascarpone i pomidorowego pesto.

Składniki na 4 porcje:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Indyka kroimy w kostkę. Mięso smażymy na oleju, około 8-10 minut (większe kawałki nieco dłużej). Dodajemy mascarpone i pesto, dokładnie mieszamy. Dusimy w sosie kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ugotowany makaron i razem dusimy jeszcze minutę. 

Podajemy od razu. 




 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty