Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

 

Proste, pełne warzyw danie jednogarnkowe. 

Składniki na 4 duże porcje:

  • Ryż - 150g
  • Puree z dyni - 200g
  • Kalafior - kilka różyczek
  • Kapusta włoska - 1/8 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, garam masala
  • Pieprz do smaku

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki kroimy na ćwiartki, marchew i selera w plasterki, kapustę włoską siekamy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki.

W garnku z grubym dnem, na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy ryż i niecałą szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, póki ryż nie wciągnie wody. Dodajemy wtedy pozostałe warzywa, puree z dyni i przyprawy. Dusimy jeszcze na małym ogniu, aż ryż zupełnie nie zmięknie. W razie potrzeby można dolać troszkę wody.

Danie jest pyszne zarówno na świeżo jak i odgrzane następnego dnia.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty