Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryby w zalewie na zimno


Kolejny imprezowy przebój mojej mamy. Mintaj w zalewie pomidorowo-octowej z przyprawami. To jeden z moich ulubionych sposobów na rybę, gorąco polecam! 

Składniki:

  • Filety z mintaja - 1kg
  • Pieprz i sól
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Do zalewy:
  • Woda - 3 litry
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 6szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Cebula - 3szt
  • Olej do smażenia
  • Koncentrat pomidorowy - 200ml

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).


Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.

Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. 


W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.

Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno. 


  

 

Komentarze

  1. Moja Mama też takie robiła, a ja jakoś zapomniałam o tej pyszności...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama właśnie ostatnio robiła, więc wykorzystałam jej przepis ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty