Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami

 

Pełen smaków obiad w niecałe pół godziny. Słona szynka i słodkie suszone pomidory idealnie się komponują. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki (u mnie razowe) - 200g
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 duże plastry
  • Pieczarki - 600g
  • Cebula - 2 szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plasterków
  • Papryka - 1 szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy (u mnie ciemny) - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni, na odrobinie oleju, lub nawet bez, smażymy szynkę pokrojoną na małe plasterki. Kiedy będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, zdejmujemy z patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy na oleju ok 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 3 minuty, często mieszając. Na końcu dodajemy makaron, szynkę i doprawiamy do smaku pieprzem. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty