Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami

 

Pełen smaków obiad w niecałe pół godziny. Słona szynka i słodkie suszone pomidory idealnie się komponują. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki (u mnie razowe) - 200g
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 duże plastry
  • Pieczarki - 600g
  • Cebula - 2 szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plasterków
  • Papryka - 1 szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy (u mnie ciemny) - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni, na odrobinie oleju, lub nawet bez, smażymy szynkę pokrojoną na małe plasterki. Kiedy będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, zdejmujemy z patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy na oleju ok 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 3 minuty, często mieszając. Na końcu dodajemy makaron, szynkę i doprawiamy do smaku pieprzem. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty