Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

Śledź i burak to genialny duet! Sałatka sprawdzi się znakomicie na imprezie. 

Składniki:

  • Śledź w oleju - 2 plastry
  • Burak - 2szt średnie
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Majonez - 2 płaskie łyżki
  • Pieprz do smaku

Buraki myjemy, suszymy. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 70 minut. Sprawdzamy czy są miękkie, jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Jajka, ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki z majonezem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z solą należy uważać, bo śledzie są już wystarczająco słone).

Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty