Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto kokosowe z porzeczkami i czereśniami


To ciasto to wspaniałe wspomnienie lata - słodkie czereśnie i lekko kwaskowe porzeczki w mocno maślanym cieście z kokosem. W okresie jesiennym można skorzystać z mrożonych owoców. 

Składniki na blaszkę 11x30cm:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka ziemniaczana - 75g
  • Mąka kokosowa - 75g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 180g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kokos - 50g
  • Porzeczki - 150g
  • Czereśnie - 250g

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując, dodajemy jajka (po jednym). Następnie dosypujemy mąki, kokos i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy owoce i mieszamy delikatnie łyżką.
Jeśli korzystacie z mrożonych owoców, trzeba je najpierw rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Ja kroiłam czereśnie na pół, ale można oczywiście dodać w całości.

Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Po 30-40 minutach ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby góra nie spiekła się zbyt mocno.

Ciasto musi ostygnąć - wtedy jest najlepsze.

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty