Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Schab z orkiszem i vermicelli - danie jednogarnkowe


Zaczęła się jesień, a więc idealna pora na sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe. Na pierwszy rzut leci schab z warzywami.

Składniki na 4 porcje:

  • Schab - 600g
  • Cebula - 3szt nieduże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler - 1/4 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Por - 1szt nieduża
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Trendy Lunch Mieszanka orkisz, vermicelli, suszone pomidory - 160g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Schab kroimy w paski, cebulę w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, Smażymy razem na oleju przed ok 2-3 minuty.
Dodajemy Trendy Lunch, mieszamy. Razem smażymy 3 minuty (w razie potrzeby można lekko podlać wodą). Dodajemy pokrojone w słupki marchewki i selera, paseczki papryki, plasterki pora i pieczarek. Podlewam sosem sojowym i przyprawiamy. Pod przykryciem dusimy na niedużym ogniu, aż Trendy Lunch będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Danie jest pyszne na świeżo, ale także odgrzane następnego dnia. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty