Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Schab z orkiszem i vermicelli - danie jednogarnkowe


Zaczęła się jesień, a więc idealna pora na sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe. Na pierwszy rzut leci schab z warzywami.

Składniki na 4 porcje:

  • Schab - 600g
  • Cebula - 3szt nieduże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler - 1/4 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Por - 1szt nieduża
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Trendy Lunch Mieszanka orkisz, vermicelli, suszone pomidory - 160g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Schab kroimy w paski, cebulę w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, Smażymy razem na oleju przed ok 2-3 minuty.
Dodajemy Trendy Lunch, mieszamy. Razem smażymy 3 minuty (w razie potrzeby można lekko podlać wodą). Dodajemy pokrojone w słupki marchewki i selera, paseczki papryki, plasterki pora i pieczarek. Podlewam sosem sojowym i przyprawiamy. Pod przykryciem dusimy na niedużym ogniu, aż Trendy Lunch będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Danie jest pyszne na świeżo, ale także odgrzane następnego dnia. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty