Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Schab z orkiszem i vermicelli - danie jednogarnkowe


Zaczęła się jesień, a więc idealna pora na sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe. Na pierwszy rzut leci schab z warzywami.

Składniki na 4 porcje:

  • Schab - 600g
  • Cebula - 3szt nieduże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler - 1/4 szt
  • Marchew - 2 szt
  • Por - 1szt nieduża
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Trendy Lunch Mieszanka orkisz, vermicelli, suszone pomidory - 160g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Schab kroimy w paski, cebulę w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, Smażymy razem na oleju przed ok 2-3 minuty.
Dodajemy Trendy Lunch, mieszamy. Razem smażymy 3 minuty (w razie potrzeby można lekko podlać wodą). Dodajemy pokrojone w słupki marchewki i selera, paseczki papryki, plasterki pora i pieczarek. Podlewam sosem sojowym i przyprawiamy. Pod przykryciem dusimy na niedużym ogniu, aż Trendy Lunch będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Danie jest pyszne na świeżo, ale także odgrzane następnego dnia. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty