Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane


Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

 Składniki na 6 drożdżówek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 270g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Marmolada różana - 6 łyżeczek
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - 4 łyżeczki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty