Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane


Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

 Składniki na 6 drożdżówek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 270g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Marmolada różana - 6 łyżeczek
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - 4 łyżeczki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty