Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane
Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.
Składniki na 6 drożdżówek:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 270g
- Drożdże - 20g
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko - 100ml
- Masło - 30g
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Nadzienie:
- Marmolada różana - 6 łyżeczek
- Lukier:
- Cukier puder - 3 łyżki
- Sok z cytryny lub limonki - 4 łyżeczki
- Skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie
się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy
cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i
solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne,
gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą
ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy
kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i
zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy.
Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz