Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Bułeczki z nadzieniem różanym drożdżówki różane


Puszyste maślane drożdżówki nadziewane marmoladą różaną, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.

 Składniki na 6 drożdżówek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 270g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 100ml
  • Masło - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Marmolada różana - 6 łyżeczek
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - 4 łyżeczki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia (powinno być letnie). Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zarabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozpłaszczamy ją w dłoniach. Na środek nakładamy łyżeczkę dżemu i zaklejamy ciasto. Formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

Cukier mieszamy z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Polewamy ostudzone drożdżówki, posypujemy skórą pomarańczową. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty