Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami

Zupa z fasolą, chorizo i domowymi zacierkami. Konkretna, rozgrzewająca, pożywna - idealna na jesienne dni. 

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo - 360g
  • Cebula - 4szt
  • Papryka czerwona - 3szt
  • Papryka zielona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Fasola konserwowa - 2szt (czerwona i biała)
  • Bulion dowolny (mięsny lub warzywny) - 1,5l
  • Pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (lub ostra papryka)
  • papryka słodka
  • Zacierki:
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

Kiełbasę kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy na patelni bez dodatku oleju (chorizo jest bardzo tłuste). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy po ok. 5 minutach. Całość posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
Papryki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę, pomidory i marchew dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dusimy do miękkości. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy resztą przypraw. Z każdej puszki fasoli odkładamy po 2 łyżki i zgniatamy je widelcem. Dodajmy od zupy fasole w całości i zgniecione. Gotujemy razem jeszcze 10 minut.

Zacierki:
Mąkę, jajo i sól mieszamy, dokładnie zarabiamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok 8-10 minut), co jakiś czas mieszając. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy.
Podajemy od razu. 


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty