Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami

Zupa z fasolą, chorizo i domowymi zacierkami. Konkretna, rozgrzewająca, pożywna - idealna na jesienne dni. 

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo - 360g
  • Cebula - 4szt
  • Papryka czerwona - 3szt
  • Papryka zielona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Fasola konserwowa - 2szt (czerwona i biała)
  • Bulion dowolny (mięsny lub warzywny) - 1,5l
  • Pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (lub ostra papryka)
  • papryka słodka
  • Zacierki:
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

Kiełbasę kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy na patelni bez dodatku oleju (chorizo jest bardzo tłuste). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy po ok. 5 minutach. Całość posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
Papryki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę, pomidory i marchew dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dusimy do miękkości. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy resztą przypraw. Z każdej puszki fasoli odkładamy po 2 łyżki i zgniatamy je widelcem. Dodajmy od zupy fasole w całości i zgniecione. Gotujemy razem jeszcze 10 minut.

Zacierki:
Mąkę, jajo i sól mieszamy, dokładnie zarabiamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok 8-10 minut), co jakiś czas mieszając. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy.
Podajemy od razu. 


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty