Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami

Zupa z fasolą, chorizo i domowymi zacierkami. Konkretna, rozgrzewająca, pożywna - idealna na jesienne dni. 

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo - 360g
  • Cebula - 4szt
  • Papryka czerwona - 3szt
  • Papryka zielona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Fasola konserwowa - 2szt (czerwona i biała)
  • Bulion dowolny (mięsny lub warzywny) - 1,5l
  • Pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (lub ostra papryka)
  • papryka słodka
  • Zacierki:
  • Mąka pszenna - 4 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

Kiełbasę kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy na patelni bez dodatku oleju (chorizo jest bardzo tłuste). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy po ok. 5 minutach. Całość posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
Papryki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę, pomidory i marchew dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dusimy do miękkości. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy resztą przypraw. Z każdej puszki fasoli odkładamy po 2 łyżki i zgniatamy je widelcem. Dodajmy od zupy fasole w całości i zgniecione. Gotujemy razem jeszcze 10 minut.

Zacierki:
Mąkę, jajo i sól mieszamy, dokładnie zarabiamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok 8-10 minut), co jakiś czas mieszając. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy.
Podajemy od razu. 


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty