Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

 

Proste, pełne warzyw danie jednogarnkowe. 

Składniki na 4 duże porcje:

  • Ryż - 150g
  • Puree z dyni - 200g
  • Kalafior - kilka różyczek
  • Kapusta włoska - 1/8 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce: papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, garam masala
  • Pieprz do smaku

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki kroimy na ćwiartki, marchew i selera w plasterki, kapustę włoską siekamy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki.

W garnku z grubym dnem, na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy ryż i niecałą szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, póki ryż nie wciągnie wody. Dodajemy wtedy pozostałe warzywa, puree z dyni i przyprawy. Dusimy jeszcze na małym ogniu, aż ryż zupełnie nie zmięknie. W razie potrzeby można dolać troszkę wody.

Danie jest pyszne zarówno na świeżo jak i odgrzane następnego dnia.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty