Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sos do mięs

 

Świetny sos na bazie majonezu z warzywami konserwowymi. Świetnie sprawdzi się do mięs pieczonych i z grilla. 

Składniki:

  • Majonez - 100g
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Ogórki kiszone - 2szt
  • Ogórki konserwowe - 2szt
  • Papryka marynowana - 3 plastry
  • Grzyby marynowane - 10szt
  • Cebulki perłowe / koktajlowe - 15szt
  • Pieprz i sól do smaku

Ogórki, paprykę i cebulki kroimy w drobną kostkę. Grzyby płuczemy i również kroimy drobno. Warzywa i grzyby mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Sos świetnie pasuje do mięs. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty