Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream


Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie! Do ich zrobienia wykorzystałam krem śmietanowy Delecta La Chocolatiera Irish Cream z białą czekoladą.

Składniki (u mnie 15 sztuk)

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz
  • Jajko - 1szt
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Mleko - 50ml
  • Delecta krem śmietanowy Irish Cream (La Chocolatiera) - 1/2 opakowania
  • Dżem figowy - 4 łyżki

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.


Kwadraty nacinamy (jak na zdjęciu). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki.


W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty. 

Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą).

Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał. 


   

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty