Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka francuskie: figi i Irish Cream


Ciasteczka francuskie, które zrobisz w pół godziny - wyglądają i smakują obłędnie! Do ich zrobienia wykorzystałam krem śmietanowy Delecta La Chocolatiera Irish Cream z białą czekoladą.

Składniki (u mnie 15 sztuk)

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz
  • Jajko - 1szt
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Mleko - 50ml
  • Delecta krem śmietanowy Irish Cream (La Chocolatiera) - 1/2 opakowania
  • Dżem figowy - 4 łyżki

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.


Kwadraty nacinamy (jak na zdjęciu). Boczki zakładamy na krzyż i lekko dociskamy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki.


W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, mleko i krem Irish na wysokich obrotach przez 3 minuty. 

Na ciasteczka wykładamy po trochę dżemu figowego i kremu (najlepiej szprycą).

Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem zgęstniał. 


   

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty