Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger


Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam. 

Składniki na 4 burgery:

  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko 1 szt (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
  • Sól - szczypta
  • Wolnogotowana szarpana kaczka:
  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
  • sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma
  • Por karmelizowany:
  • Por - 1 szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki do burgera:
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Cebula czerwona - 1 mała
  • Ogórek kiszony - 8 plasterków

Bułki:
Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy - ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.


Bułeczki zostawiamy do przestudzenia. 



Kaczka:
Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.

Por:
Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w cukrze.

 

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa.
Podajemy od razu. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty