Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger
Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam.
Składniki na 4 burgery:
- Brioszki:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże świeże - 20g
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko - 90ml
- Masło - 50g
- Jajko 1 szt (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
- Sól - szczypta
- Wolnogotowana szarpana kaczka:
- Pierś z kaczki - 2szt
- Pasta miso - 1 łyżka
- Olej - 2 łyżki
- Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
- sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma
- Por karmelizowany:
- Por - 1 szt
- Masło - 1 łyżka
- Cukier - 2 łyżki
- Pozostałe dodatki do burgera:
- Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
- Majonez - 4 łyżeczki
- Cebula czerwona - 1 mała
- Ogórek kiszony - 8 plasterków
Bułki:
Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy
- ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po
tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie
elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w
ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na
blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.
Bułeczki zostawiamy do przestudzenia.
Kaczka:
Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.
Por:
Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem
podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się
roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i
smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w
cukrze.
Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa.
Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz