Polecane
Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano. Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku. Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Pieczemy w 200 stopniach przez oko
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Lody Malaga (bez maszynki)
Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste.
Składniki na 4 porcje:
- Śmietanka 30% - 200ml
- Mleko - 100ml
- Cukier puder - 20g
- Rodzynki - 70g
- Wino białe słodkie - 50g (spróbujcie też lodów z rumem lub likierem!)
- Czekolada (najlepiej deserowa) - 50g
Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po
kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską
temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i
dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w
zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są
dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z
zamrażarki.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
uwielbiam takie lody
OdpowiedzUsuń