Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Lody Malaga (bez maszynki)


 Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste. 

Składniki na 4 porcje:

  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Rodzynki - 70g
  • Wino białe słodkie - 50g (spróbujcie też lodów z rumem lub likierem!)
  • Czekolada (najlepiej deserowa) - 50g

Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.

Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.

Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty