Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Lody Malaga (bez maszynki)


 Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste. 

Składniki na 4 porcje:

  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Rodzynki - 70g
  • Wino białe słodkie - 50g (spróbujcie też lodów z rumem lub likierem!)
  • Czekolada (najlepiej deserowa) - 50g

Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.

Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.

Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z zamrażarki.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty