Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Lody Malaga (bez maszynki)
Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest banalnie proste.
Składniki na 4 porcje:
- Śmietanka 30% - 200ml
- Mleko - 100ml
- Cukier puder - 20g
- Rodzynki - 70g
- Wino białe słodkie - 50g (spróbujcie też lodów z rumem lub likierem!)
- Czekolada (najlepiej deserowa) - 50g
Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do lodówki.
Rodzynki zalewamy winem na co najmniej godzinę. Jeśli są duże, można je pokroić na pół. Rodzynki powinny zmięknąć.
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, rodzynki razem z winem i czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Ja używam pojemnika po
kupnych lodach, ale może być dowolny spożywczy odporny na niską
temperaturę. Przed pierwsze 3 godziny, co 30 minut lody wyciągamy i
dokładnie mieszamy, aby zamarzały równomiernie. Potem zostawiamy w
zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiałam na noc). Lody na śmietance są
dość miękkie i bez problemu można je nakładać od razu po wyciągnięciu z
zamrażarki.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

uwielbiam takie lody
OdpowiedzUsuń