Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z fetą i melonem


Uwielbiam melona - słodki i soczysty pasuje idealnie do sałatek owocowych oraz tych bardziej wytrawnych. 

Składniki:

  • Miks sałat - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Ser feta (u mnie w ziołach z papryką) - 100g
  • Melon - 1/4 średniego
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos grecki (miks przypraw) - 1 płaska łyżeczka

Olej mieszamy z przyprawami.
Pomidora i ogórka kroimy. Dodajemy oliwki, mieszamy z sałatą i sosem. Warzywa wykładamy na talerz.
Melona obieramy (skórkę i twardą warstwę pod nią), pozbywamy się pestek. Kroimy w kostkę.
Na warzywach układamy pokrojoną w kostkę fetę i melona.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty