Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z fetą i melonem


Uwielbiam melona - słodki i soczysty pasuje idealnie do sałatek owocowych oraz tych bardziej wytrawnych. 

Składniki:

  • Miks sałat - 2 garście
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Ser feta (u mnie w ziołach z papryką) - 100g
  • Melon - 1/4 średniego
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos grecki (miks przypraw) - 1 płaska łyżeczka

Olej mieszamy z przyprawami.
Pomidora i ogórka kroimy. Dodajemy oliwki, mieszamy z sałatą i sosem. Warzywa wykładamy na talerz.
Melona obieramy (skórkę i twardą warstwę pod nią), pozbywamy się pestek. Kroimy w kostkę.
Na warzywach układamy pokrojoną w kostkę fetę i melona.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty