Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Karczek z cebulą pieczony w rękawie


Aromatyczny karczek, wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Pieczony w rękawie pozostaje soczysty. 

Składniki:

  • Karczek plastry - 1 kg
  • Cebula - 4 szt
  • Olej - 4 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce:
  • pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona i gyros

Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy plastry karczku (najlepiej zrobić do kilka godzin przed pieczeniem).
Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Do rękawa foliowego wkładamy mięso i cebulę. Zalewamy pozostałym olejem z przyprawami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. 

 

Po wyjęciu na talerz polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty