Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Karczek z cebulą pieczony w rękawie


Aromatyczny karczek, wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Pieczony w rękawie pozostaje soczysty. 

Składniki:

  • Karczek plastry - 1 kg
  • Cebula - 4 szt
  • Olej - 4 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce:
  • pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona i gyros

Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy plastry karczku (najlepiej zrobić do kilka godzin przed pieczeniem).
Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Do rękawa foliowego wkładamy mięso i cebulę. Zalewamy pozostałym olejem z przyprawami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. 

 

Po wyjęciu na talerz polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty