Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Tarta ze śliwkami i czekoladą


 

Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności. 

Składniki na blaszkę 30x18cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g (+ do oprószenia przy wałkowaniu)
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Śliwki - 600g (waga już bez pestek)
  • Śliwki z nalewki (opcjonalnie) - 4 połówki
  • Masło - 2 łyżki
  • Nalewka śliwkowa - 4 łyżki
  • Czekolada mleczna - 200g (może być po 100g mlecznej i deserowej)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki: imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa

Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce):
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną.
Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy.


Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest to konieczne.


Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i przepyszne! 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty