Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tarta ze śliwkami i czekoladą


 

Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności. 

Składniki na blaszkę 30x18cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g (+ do oprószenia przy wałkowaniu)
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Śliwki - 600g (waga już bez pestek)
  • Śliwki z nalewki (opcjonalnie) - 4 połówki
  • Masło - 2 łyżki
  • Nalewka śliwkowa - 4 łyżki
  • Czekolada mleczna - 200g (może być po 100g mlecznej i deserowej)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki: imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa

Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce):
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną.
Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy.


Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest to konieczne.


Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i przepyszne! 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty