Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie
na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze
wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez
trudności.
Składniki na blaszkę 30x18cm:
-
Ciasto:
-
Mąka pszenna - 250g (+ do oprószenia przy wałkowaniu)
-
Masło zimne - 120g
-
Jajko - 1szt
-
Jogurt naturalny - 1 łyżka
-
Cukier - 2 łyżki
-
Sól - szczypta
-
Masa:
-
Śliwki - 600g (waga już bez pestek)
-
Śliwki z nalewki (opcjonalnie) - 4 połówki
-
Masło - 2 łyżki
-
Nalewka śliwkowa - 4 łyżki
-
Czekolada mleczna - 200g (może być po 100g mlecznej i deserowej)
-
Śmietanka 30% - 200ml
-
Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki: imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa
Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce):
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną.
Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w
kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy
do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone
śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy
korzenne. Dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta
wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do
pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest
to konieczne.
Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu
wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po
schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i
przepyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz