Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tarta ze śliwkami i czekoladą


 

Śliwki z korzennymi przyprawami i słodka czekolada - idealne połączenie na osłodzenie zimnego, jesiennego popołudnia. Prosta tarta ze wspaniałym, lekko alkoholowym nadzieniem, którą przygotujesz bez trudności. 

Składniki na blaszkę 30x18cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g (+ do oprószenia przy wałkowaniu)
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Śliwki - 600g (waga już bez pestek)
  • Śliwki z nalewki (opcjonalnie) - 4 połówki
  • Masło - 2 łyżki
  • Nalewka śliwkowa - 4 łyżki
  • Czekolada mleczna - 200g (może być po 100g mlecznej i deserowej)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki: imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa

Masa (masę można zrobić, gdy ciasto będzie odpoczywało w lodówce):
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Smażymy na maśle, aż lekko zmiękną.
Czekoladę kroimy na kostki, dodajemy śmietankę i razem układamy je w kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż czekolada się roztopi, nie doprowadzamy do zagotowania śmietanki. Po zdjęciu z ognia dodajemy przesmażone śliwki, śliwki z nalewki pokrojone w drobną kostkę, nalewkę i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy.


Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, cukrem, solą i jogurtem. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ta ilość ciasta wystarcza idealnie na foremkę 30x18cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
Na pierwsze 15 minut pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą, aby się nie wybrzuszało, ale nie jest to konieczne.


Na upieczone ciasto wylewamy masę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ciasto po schłodzeniu bardzo ładnie daję się kroić. Jest bardzo słodkie i przepyszne! 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty