Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryby w zalewie na zimno


Kolejny imprezowy przebój mojej mamy. Mintaj w zalewie pomidorowo-octowej z przyprawami. To jeden z moich ulubionych sposobów na rybę, gorąco polecam! 

Składniki:

  • Filety z mintaja - 1kg
  • Pieprz i sól
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Do zalewy:
  • Woda - 3 litry
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 6szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Cebula - 3szt
  • Olej do smażenia
  • Koncentrat pomidorowy - 200ml

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).


Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.

Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. 


W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.

Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno. 


  

 

Komentarze

  1. Moja Mama też takie robiła, a ja jakoś zapomniałam o tej pyszności...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama właśnie ostatnio robiła, więc wykorzystałam jej przepis ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty