Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Karczek w meksykańskim stylu
Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi.
Składniki na 4 porcje:
- Karczek - 600g
- Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
- Papryka ostra - 1-2szt
- Cebula - 2szt
- Kukurydza konserwowa - 80g
- Ananas - 100g
- Olej - 1 łyżka
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
- Kolendra - kilka liści
- Chlebki:
- Mąka kukurydziana - 200g
- Mąka pszenna - 150g + do podsypania
- Olej - 4 łyżki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Woda gorąca - 130 ml
Chlebki:
Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle
mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po
kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na
gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół
minuty z każdej strony.
Danie:
Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju ok. 10 minut. Cebulę kroimy w
piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w
mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy
przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co
najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem
posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
DANIE ZDECYDOWANIE DLA MNIE
OdpowiedzUsuń