Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Karczek w meksykańskim stylu


Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 600g
  • Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
  • Papryka ostra - 1-2szt
  • Cebula - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Ananas - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
  • Kolendra - kilka liści
  • Chlebki:
  • Mąka kukurydziana - 200g
  • Mąka pszenna - 150g + do podsypania
  • Olej - 4 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Woda gorąca - 130 ml

Chlebki:
Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół minuty z każdej strony.

Danie:
Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju ok. 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.



 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty