Polecane
Tarta z czarną porzeczką i kremem czekoladowym
Krucha tarta z czarnymi porzeczkami i czekoladową masą z budyniu i mascarpone. Wyjątkowo proste ciasto, które zachwyca bogactwem smaku.
Składniki:
- Kruchy spód:
- Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
- Masło zimne - 100g
- Żółtko jaja - 2szt
- Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżka
- Masa owocowa:
- Czarne porzeczki - 500g
- Cukier - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Krem czekoladowy mascarpone z budyniem:
- Mascarpone - 250g
- Budyń śmietankowy bez cukru - 1 torebka
- Mleko - 250ml
- Cukier - 3 łyżki
- Żelatyna - 2 łyżeczki
- Kakao - 2 łyżki
- Do posypania:
- Prażone ziarna kakaowca i świeże porzeczki
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z pozostałymi składnikami, niezbyt dokładnie, tylko do połączenia.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie
rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ciasto za pomocą wałka przenosimy do
blaszki na tartę. Uzupełniamy ewentualne ubytki i wyklejamy dokładnie
boki. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez
25 minut. Tarta powinna być lekko rumiana. Na pierwsze 15 minut możemy
ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą (dzięki temu
ciasto się nie wybrzuszy).
Masa owocowa:
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Lekko zgniatamy widelcem, aby
puściły trochę soku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa mocno
zgęstnieje.
Masę wylewamy na upieczoną tartę - można nawet na ciepłą. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Krem budyniowy z mascarpone:
Budyń przygotowujemy zgodnie w instrukcją na opakowaniu, ale z 3 łyżkami
cukru i tylko w 250ml mleka. Ma być bardzo gęsty. Wkładamy do miski,
przykrywamy folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu). Po ostudzeniu
chłodzimy w lodówce.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody. Grzejemy na małym
ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotujemy!).
Żelatyna musi się trochę ostudzić, ale pozostać lejąca.
W mikserze ubijamy mascarpone (mieszadłem do ubijania białek), dodając
budyń po łyżce. Ubijamy, aż grudki się rozpuszczą. Dodajemy kakao, a na
końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy masę i wykładamy na schłodzonej tarcie.
Górę posypujemy obficie prażonymi ziarnami kakaowca. Ciasto wkładamy do
lodówki na co najmniej kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy świeżymi owocami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
jakie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń