Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Herbata - fermentowane liście lipy
Jeśli myślimy o herbacie z lipy, przychodzą nam do głowy jej kwiaty. Niesłusznie zapominamy o liściach, które również są bardzo zdrowe. Poprawiają trawienie, działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco.
Składniki:
Liście lipy - dowolna ilość
Liście lipy można zbierać od maja do przełomy
sierpnia i września. Oczywiście, najlepsze są młode. Liście zbieramy
rano (najlepiej, aby nie było bardzo gorąco, bo nie będą soczyste).
Wybieramy liście ładne, nieuszkodzone. Nie myjemy ich, a jedynie
przecieramy np. suchym ręcznikiem papierowym, aby je oczyścić.
Więdnięcie:
Liście układamy (jak na zdjęciu) na ściereczce lub ręczniku papierowym i
umieszczamy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Pozostawiamy na kilka
godzin, co jakiś czas mieszając, aby więdły równomiernie. Liście
zwiędnięte to takie, w których nerw główny jest miękki, i po zgięciu go
na pół gnie łamie się. Przy okazji w tym czasie liście opuszczą też
niechciani lokatorzy, których przepatrzyliśmy.
Skręcane:
Teraz wszystkie liście skręcamy lub gnieciemy w dłoniach. Powinny puścić soki.
Fermentacja:
Skręcone liście wkładamy do czystego, wyparzonego słoika i szczelnie
zakręcamy. Umieszczamy w ciepłym zacienionym miejscu (można nawet
przykryć ściereczką). Najbardziej optymalna temperatura to 22-30
stopnie. Fermentacja powinna trwać 6-8 godzin. W tym czasie liście
zmienią kolor i zapach. Po otwarciu słoika poznacie, że fermentacja
zachodzi, po bardzo intensywnym słodkim zapachu.
Suszenie:
Liści tniemy drobniej i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przy uchylonych
drzwiach przez 1 godzinę, potem dosuszamy jeszcze w temperaturze
pokojowej. Susz stanie się ciemniejszy i straci zapach - nie martwcie
się, po zaparzeniu znów go odzyska.
Sucha fermentacja:
Herbatę przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i tu zachodzi
ostatni proces. Przed 1-3 miesięcy herbata nadal nabiera aromatu.
Gotową herbatę z liści zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Można spożywać ją na ciepło lub na zimno. Herbata lipowa świetnie będzie komponować się z miodem, cytryną czy odrobiną soku malinowego.
Taką samą fermentację można przeprowadzić na innych liściach, np na liściach malin czy jeżyn - warto spróbować i zaopatrzyć się na zimę w domowe, zdrowotne herbatki.
Pomysł zaczerpnęłam z książki, którą bardzo polecam: Katarzyna Mikulska i Artur Bokła "Kawy i herbaty z łąk i lasów"

Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ale cudny przepis kochana! Dziękuję za niego i udział w akcji
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, bardzo lubię naturalne specyfiki z tego co możemy zerwać z ogrodu, czy lasu. Zapraszam do mnie po inspiracje, mam syrop z lipy, susz i wiele innych.https://sprawdzonakuchnia.pl/syrop-z-kwiatow-lipy/ Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń