Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Herbata - fermentowane liście lipy

 

Jeśli myślimy o herbacie z lipy, przychodzą nam do głowy jej kwiaty. Niesłusznie zapominamy o liściach, które również są bardzo zdrowe. Poprawiają trawienie, działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. 

Składniki:

Liście lipy - dowolna ilość  

 

Liście lipy można zbierać od maja do przełomy sierpnia i września. Oczywiście, najlepsze są młode. Liście zbieramy rano (najlepiej, aby nie było bardzo gorąco, bo nie będą soczyste). Wybieramy liście ładne, nieuszkodzone. Nie myjemy ich, a jedynie przecieramy np. suchym ręcznikiem papierowym, aby je oczyścić.

Więdnięcie:
Liście układamy (jak na zdjęciu) na ściereczce lub ręczniku papierowym i umieszczamy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając, aby więdły równomiernie. Liście zwiędnięte to takie, w których nerw główny jest miękki, i po zgięciu go na pół gnie łamie się. Przy okazji w tym czasie liście opuszczą też niechciani lokatorzy, których przepatrzyliśmy.

 



Skręcane:
Teraz wszystkie liście skręcamy lub gnieciemy w dłoniach. Powinny puścić soki.

Fermentacja:
Skręcone liście wkładamy do czystego, wyparzonego słoika i szczelnie zakręcamy. Umieszczamy w ciepłym zacienionym miejscu (można nawet przykryć ściereczką). Najbardziej optymalna temperatura to 22-30 stopnie. Fermentacja powinna trwać 6-8 godzin. W tym czasie liście zmienią kolor i zapach. Po otwarciu słoika poznacie, że fermentacja zachodzi, po bardzo intensywnym słodkim zapachu.

  

Suszenie:
Liści tniemy drobniej i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przy uchylonych drzwiach przez 1 godzinę, potem dosuszamy jeszcze w temperaturze pokojowej. Susz stanie się ciemniejszy i straci zapach - nie martwcie się, po zaparzeniu znów go odzyska. 



Sucha fermentacja:
Herbatę przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i tu zachodzi ostatni proces. Przed 1-3 miesięcy herbata nadal nabiera aromatu.
 


Gotową herbatę z liści zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Można spożywać ją na ciepło lub na zimno. Herbata lipowa świetnie będzie komponować się z miodem, cytryną czy odrobiną soku malinowego.

Taką samą fermentację można przeprowadzić na innych liściach, np na liściach malin czy jeżyn - warto spróbować i zaopatrzyć się na zimę w domowe, zdrowotne herbatki.

Pomysł zaczerpnęłam z książki, którą bardzo polecam: Katarzyna Mikulska i Artur Bokła "Kawy i herbaty z łąk i lasów"


Kwiaty i dzikie rośliny w mojej kuchni. Lato 2021

Komentarze

  1. Ale cudny przepis kochana! Dziękuję za niego i udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, bardzo lubię naturalne specyfiki z tego co możemy zerwać z ogrodu, czy lasu. Zapraszam do mnie po inspiracje, mam syrop z lipy, susz i wiele innych.https://sprawdzonakuchnia.pl/syrop-z-kwiatow-lipy/ Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty