Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy


Słodko-ostra zupa krem z marchwi, pomarańczy, imbiru i mleka kokosowego. Inspiracja smakami Azji. 

Składniki:

  • Marchew - 500g
  • Imbir korzeń - 2cm
  • Pietruszka - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomarańcza - skórka i sok z połówki
  • Bulion lub woda - 700ml
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Sos Sriracha - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Do posypania - garść chipsów kokosowych

Marchew, pietruszkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy razem na oleju, aż warzywa lekko zmiękną. Zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe, Srirachę, sok i skórkę z pomarańczy. Razem gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut, aby smaki się przegryzły. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku.

Zupę podajemy posypaną chipsami kokosowymi.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty