Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue


Pieczone warzywa w słodko-ostrej glazurze barbecue to świetny dodatek do mięs lub ryb.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki młode malutkie - 20szt
  • Kalafior - 1 mała główka
  • Marchew - 1 szt
  • Glazura:
  • Olej - 3 łyżki
  • Sos Barbecue słodki - 2 łyżki
  • Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka (jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań to 1/2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Ziemniaki szorujemy. Kalafiora kroimy na różyczki, marchew w plasterki. Składniki na glazurę mieszamy i zalewamy warzywa. Potrząsamy, aby warzywa były dobrze otoczone w glazurze. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.


Pieczemy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawałam je z kotletem mielonym i pasowały idealnie!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty