Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue


Pieczone warzywa w słodko-ostrej glazurze barbecue to świetny dodatek do mięs lub ryb.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki młode malutkie - 20szt
  • Kalafior - 1 mała główka
  • Marchew - 1 szt
  • Glazura:
  • Olej - 3 łyżki
  • Sos Barbecue słodki - 2 łyżki
  • Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka (jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań to 1/2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Ziemniaki szorujemy. Kalafiora kroimy na różyczki, marchew w plasterki. Składniki na glazurę mieszamy i zalewamy warzywa. Potrząsamy, aby warzywa były dobrze otoczone w glazurze. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.


Pieczemy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawałam je z kotletem mielonym i pasowały idealnie!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty