Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue


Pieczone warzywa w słodko-ostrej glazurze barbecue to świetny dodatek do mięs lub ryb.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki młode malutkie - 20szt
  • Kalafior - 1 mała główka
  • Marchew - 1 szt
  • Glazura:
  • Olej - 3 łyżki
  • Sos Barbecue słodki - 2 łyżki
  • Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka (jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań to 1/2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Ziemniaki szorujemy. Kalafiora kroimy na różyczki, marchew w plasterki. Składniki na glazurę mieszamy i zalewamy warzywa. Potrząsamy, aby warzywa były dobrze otoczone w glazurze. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.


Pieczemy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawałam je z kotletem mielonym i pasowały idealnie!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty