Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue


Pieczone warzywa w słodko-ostrej glazurze barbecue to świetny dodatek do mięs lub ryb.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki młode malutkie - 20szt
  • Kalafior - 1 mała główka
  • Marchew - 1 szt
  • Glazura:
  • Olej - 3 łyżki
  • Sos Barbecue słodki - 2 łyżki
  • Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka (jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań to 1/2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Ziemniaki szorujemy. Kalafiora kroimy na różyczki, marchew w plasterki. Składniki na glazurę mieszamy i zalewamy warzywa. Potrząsamy, aby warzywa były dobrze otoczone w glazurze. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.


Pieczemy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawałam je z kotletem mielonym i pasowały idealnie!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty