Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dyniowe curry z suszonymi krewetkami


Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Zupa:
  • Pomidory - 500g
  • Papryka - 150g
  • Mango - 100g
  • Dynia - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Woda - 400ml
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry - 30ml (u mnie żółta)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Ryż - 200g
  • Krewetki suszone - 50g + olej - 1 łyżka
  • Groszek cukrowy - 12 szt
  • Listki kolendry

Suszone krewetki (dried shrimps) można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny "morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania, ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na oleju, aż będą chrupkie. 


Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją. 

Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami kolendry. 

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty