Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dyniowe curry z suszonymi krewetkami
Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami.
Składniki na 4 porcje:
- Zupa:
- Pomidory - 500g
- Papryka - 150g
- Mango - 100g
- Dynia - 200g
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1szt
- Woda - 400ml
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta curry - 30ml (u mnie żółta)
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Dodatki:
- Ryż - 200g
- Krewetki suszone - 50g + olej - 1 łyżka
- Groszek cukrowy - 12 szt
- Listki kolendry
Suszone krewetki (dried shrimps) można kupić w sklepach z
żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny
"morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania,
ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i
miękkie w środku.
Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i
osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na
oleju, aż będą chrupkie.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na
nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i
gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być
bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe.
Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub
sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami
kolendry.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
lubię takie dania
OdpowiedzUsuń