Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Angielskie śniadanie
Full English Breakfast - czyli pełne angielskie śniadanie to pyszne, ale bardzo kaloryczne danie. Najlepiej przygotować je w weekend, kiedy mamy więcej czasu.
Składniki na 4 porcje:
- Jajko - 4szt
- Kiełbaski cienkie wieprzowe - 12 małych lub 6 większych
- Boczek, plastry - 4szt
- Pieczarki - 8szt
- Pomidor - 4szt
- Fasolka konserwowa - 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej - 1 łyżka
- Chleb - 8 kromek
- Masło do posmarowania chleba
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Szykujemy
dwie blachy. Jedną wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim
kromki chleba posmarowane masłem. Pieczemy ok 15 minut, aż pieczywo
będzie chrupkie, ale nie twarde.
Drugą wykładamy folią aluminiową i będziemy na niej układać przygotowane już części śniadania, aby nie straciły temperatury.
Fasolkę mieszamy z koncentratem, solą i pieprzem i podgrzewamy. Możecie
skorzystać także z gotowej fasolki w sosie pomidorowym - zdarzają się
już u nas w sklepach.
Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki. Kiełbaski nacinamy (jeśli są długi,
można je przeciąć na pół). Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy
pieczarki i kiełbaski z obu stron, aż się zarumienią. Wkładam do
piekarnika na blachę wyłożoną folią. Teraz smażymy plastry boczku - znów
dokładamy do piekarnika. Następnie możemy przesmażyć pomidory w
plastrach lub ćwiartkach, ja pominęłam ten krok i podałam świeże
pomidory. Na samym końcu smażymy jajka i od razu wykładamy z pozostałymi
składnikami na talerze.
Można wykonać to danie bez piekarnika. Kromki opiekamy w tosterze, przed
podaniem smarujemy masłem, a pozostałe składniki przygotowujemy
jednocześnie, ale potrzebne będą do tego co najmniej dwie patelnie.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz