Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych
warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona
dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.
Składniki dla 2 osób:
-
Krewetki surowe duże - 6-10 szt
-
Tempura - 50g
-
Olej do smażenia
-
Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
-
Fasolka szparagowa - 300g
-
Papryka - 1szt
-
Pomidory cherry - 10szt
-
Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
-
Ogórek świeży - 2szt
-
Rzodkiewka - 6szt
-
Sos:
-
Sos sojowy - 2 łyżki
-
Ocet balsamiczny - 1 łyżka
-
Syrop klonowy - 1 łyżka
-
Sriracha - 1 łyżeczka
Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.
Obcinamy głowę.
Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.
Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito.
Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich
później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry.
Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek.
Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut.
Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem.
Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego.
Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości
tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana.
Krewetki układamy na ryżu.
Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość.
Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami.
Komentarze
Prześlij komentarz