Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Poke bowl z krewetkami w tempurze

 

Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.  

Składniki dla 2 osób:

  • Krewetki surowe duże - 6-10 szt
  • Tempura - 50g
  • Olej do smażenia
  • Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
  • Ogórek świeży - 2szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Sos:
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.

Obcinamy głowę.


Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.


 Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito. 


Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.


 Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry.

Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek.
Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut.

Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem.

Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego.

Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana.

Krewetki układamy na ryżu.

Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość.

Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami.




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty