Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Poke bowl z krewetkami w tempurze

 

Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.  

Składniki dla 2 osób:

  • Krewetki surowe duże - 6-10 szt
  • Tempura - 50g
  • Olej do smażenia
  • Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
  • Ogórek świeży - 2szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Sos:
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.

Obcinamy głowę.


Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.


 Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito. 


Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.


 Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry.

Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek.
Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut.

Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem.

Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego.

Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana.

Krewetki układamy na ryżu.

Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość.

Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami.




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty