Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem,
pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z
truflami. Smakuje wyśmienicie!
Samodzielne wykonanie makaronu jest łatwe, ale dość pracochłonne. Na sam makaron zarezerwujcie sobie co najmniej godzinę.
Składniki na 4 porcje:
-
Makaron:
-
Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200g + do
podsypania
-
Jajka - 2szt
-
Dodatki:
-
Kurczak (mięso z piersi) - 400g
-
Pieczarki - 300g
-
Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50g
-
Oliwa z truflami - 2 łyżki
-
Serek mascarpone - 250g
-
Tymianek świeży - 3-4 gałązki
-
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i
zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół.
Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby
podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego
przepisu.
Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.
Tniemy na paski grubości 8mm.
Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.
Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po
chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i
paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy
tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy
na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i
gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do
sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny
i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na
pewno zaskoczycie swoich bliskich!
ale pyszne danie
OdpowiedzUsuńDzięki! Sos wyszedł wyjątkowo pyszny :)
Usuń