Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Domowe Tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone


Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!  

Samodzielne wykonanie makaronu jest łatwe, ale dość pracochłonne. Na sam makaron zarezerwujcie sobie co najmniej godzinę.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron:
  • Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200g + do podsypania
  • Jajka - 2szt
  • Dodatki:
  • Kurczak (mięso z piersi) - 400g
  • Pieczarki - 300g
  • Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50g
  • Oliwa z truflami - 2 łyżki
  • Serek mascarpone - 250g
  • Tymianek świeży - 3-4 gałązki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.  


 Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.


 Tniemy na paski grubości 8mm. 


Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.

Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut. 


Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. 

 

Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 


Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty