Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Domowe Tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone


Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!  

Samodzielne wykonanie makaronu jest łatwe, ale dość pracochłonne. Na sam makaron zarezerwujcie sobie co najmniej godzinę.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron:
  • Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200g + do podsypania
  • Jajka - 2szt
  • Dodatki:
  • Kurczak (mięso z piersi) - 400g
  • Pieczarki - 300g
  • Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50g
  • Oliwa z truflami - 2 łyżki
  • Serek mascarpone - 250g
  • Tymianek świeży - 3-4 gałązki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.  


 Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.


 Tniemy na paski grubości 8mm. 


Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.

Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut. 


Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. 

 

Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 


Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty