Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cielęcina po francusku


 Cielęcina w winnym, śmietanowo-cytrynowym sosie. Danie na wyjątkowe uroczystości!

 Cielęcina - 900g

  • Masło - 1 łyżka
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Por - 1szt
  • Goździki - 2szt
  • Gwiazdka anyżu - 1szt
  • Woda - niecały litr
  • Wino białe wytrawne - 250ml
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Zioła świeże: rozmaryn - 1 gałązka i tymianek - 3 gałązki
  • Śmietanka (u mnie 30%) - 100ml
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mąka - 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku 

Mięso kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle, aż zarumieni się lekko z obu stron. Dodajemy pora, marchew i cebule (można dodać w całości i przed podaniem wyciągnąć, lub pokroić w plastry i zostawić w sosie - ja tak zrobiłam), anyż, goździki, świeże zioła. Zalewamy wodą i winem.

Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyciągamy zioła, goździki, anyż (i ewentualnie korzenie). Dodajemy sok z cytryny.
Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować i powoli dolewamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty możemy jeszcze zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Przed podaniem sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą (np. owsianą). Mięso jest miękkie i kruche, a sos delikatny z lekkim posmakiem korzennych przypraw. Tym daniem na pewno zachwycicie swoją rodzinę!

 


 

 

Komentarze

  1. wyśmienicie musi smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj jadamy w domu dość ostro, to danie było ciekawą odmianą ;) polecam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty