Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Cielęcina po francusku
Cielęcina w winnym, śmietanowo-cytrynowym sosie. Danie na wyjątkowe uroczystości!
Cielęcina - 900g
- Masło - 1 łyżka
- Marchew - 2szt
- Cebula - 2szt
- Por - 1szt
- Goździki - 2szt
- Gwiazdka anyżu - 1szt
- Woda - niecały litr
- Wino białe wytrawne - 250ml
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Zioła świeże: rozmaryn - 1 gałązka i tymianek - 3 gałązki
- Śmietanka (u mnie 30%) - 100ml
- Żółtko jaja - 2szt
- Mąka - 1-2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle, aż
zarumieni się lekko z obu stron. Dodajemy pora, marchew i cebule (można
dodać w całości i przed podaniem wyciągnąć, lub pokroić w plastry i
zostawić w sosie - ja tak zrobiłam), anyż, goździki, świeże zioła.
Zalewamy wodą i winem.
Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Po tym czasie
sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyciągamy zioła,
goździki, anyż (i ewentualnie korzenie). Dodajemy sok z cytryny.
Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, aby
zahartować i powoli dolewamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli
sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty możemy jeszcze zagęścić mąką
wymieszaną w odrobinie wody. Przed podaniem sos doprawiamy solą i
pieprzem do smaku.
Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą (np. owsianą). Mięso jest miękkie i
kruche, a sos delikatny z lekkim posmakiem korzennych przypraw. Tym
daniem na pewno zachwycicie swoją rodzinę!
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
wyśmienicie musi smakować
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jadamy w domu dość ostro, to danie było ciekawą odmianą ;) polecam serdecznie!
Usuń