Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Cielęcina po francusku


 Cielęcina w winnym, śmietanowo-cytrynowym sosie. Danie na wyjątkowe uroczystości!

 Cielęcina - 900g

  • Masło - 1 łyżka
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Por - 1szt
  • Goździki - 2szt
  • Gwiazdka anyżu - 1szt
  • Woda - niecały litr
  • Wino białe wytrawne - 250ml
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Zioła świeże: rozmaryn - 1 gałązka i tymianek - 3 gałązki
  • Śmietanka (u mnie 30%) - 100ml
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mąka - 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku 

Mięso kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle, aż zarumieni się lekko z obu stron. Dodajemy pora, marchew i cebule (można dodać w całości i przed podaniem wyciągnąć, lub pokroić w plastry i zostawić w sosie - ja tak zrobiłam), anyż, goździki, świeże zioła. Zalewamy wodą i winem.

Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyciągamy zioła, goździki, anyż (i ewentualnie korzenie). Dodajemy sok z cytryny.
Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować i powoli dolewamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty możemy jeszcze zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Przed podaniem sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą (np. owsianą). Mięso jest miękkie i kruche, a sos delikatny z lekkim posmakiem korzennych przypraw. Tym daniem na pewno zachwycicie swoją rodzinę!

 


 

 

Komentarze

  1. wyśmienicie musi smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj jadamy w domu dość ostro, to danie było ciekawą odmianą ;) polecam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty