Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Cielęcina po francusku


 Cielęcina w winnym, śmietanowo-cytrynowym sosie. Danie na wyjątkowe uroczystości!

 Cielęcina - 900g

  • Masło - 1 łyżka
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Por - 1szt
  • Goździki - 2szt
  • Gwiazdka anyżu - 1szt
  • Woda - niecały litr
  • Wino białe wytrawne - 250ml
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Zioła świeże: rozmaryn - 1 gałązka i tymianek - 3 gałązki
  • Śmietanka (u mnie 30%) - 100ml
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mąka - 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku 

Mięso kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle, aż zarumieni się lekko z obu stron. Dodajemy pora, marchew i cebule (można dodać w całości i przed podaniem wyciągnąć, lub pokroić w plastry i zostawić w sosie - ja tak zrobiłam), anyż, goździki, świeże zioła. Zalewamy wodą i winem.

Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyciągamy zioła, goździki, anyż (i ewentualnie korzenie). Dodajemy sok z cytryny.
Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować i powoli dolewamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty możemy jeszcze zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Przed podaniem sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą (np. owsianą). Mięso jest miękkie i kruche, a sos delikatny z lekkim posmakiem korzennych przypraw. Tym daniem na pewno zachwycicie swoją rodzinę!

 


 

 

Komentarze

  1. wyśmienicie musi smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj jadamy w domu dość ostro, to danie było ciekawą odmianą ;) polecam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty