Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron z wołowiną, bobem i cząbrem
Zaczął się sezon na bób, trzeba z niego korzystać! Oto przepis na makaron z bobem, wołowiną, cukinią i śmietanowym sosem z cząbrem.
Składniki na 4 porcje:
- Makaron grubszy (rurki, łazanki) - 200g
- Bób - 500g
- Wołowina (u mnie tzw "rosołowe") - 300g
- Cebula - 2szt
- Cukinia nieduża - 1szt
- Olej - 2 łyżki
- Śmietana 18% - 100ml
- Przyprawy:
- pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra
- cząber - 2 łyżeczki
Bób wkładamy do wrzątku i gotujemy 15 minut od
momentu ponownego wrzenia. Po tym czasie próbujemy, czy bób jest
wystarczająco miękki. Jeśli tak to odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Bób obieramy ze skórek.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na
oleju pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię,
sól, pieprz, papryki i smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy bób i
makaron, mieszamy delikatnie, aby bób bardzo się nie połamał. Na końcu
dodajemy śmietanę i cząber. na małym ogniu dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz