Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z wołowiną, bobem i cząbrem

 

Zaczął się sezon na bób, trzeba z niego korzystać! Oto przepis na makaron z bobem, wołowiną, cukinią i śmietanowym sosem z cząbrem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron grubszy (rurki, łazanki) - 200g
  • Bób - 500g
  • Wołowina (u mnie tzw "rosołowe") - 300g
  • Cebula - 2szt
  • Cukinia nieduża - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Śmietana 18% - 100ml
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra
  • cząber - 2 łyżeczki

Bób wkładamy do wrzątku i gotujemy 15 minut od momentu ponownego wrzenia. Po tym czasie próbujemy, czy bób jest wystarczająco miękki. Jeśli tak to odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób obieramy ze skórek.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na oleju pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, sól, pieprz, papryki i smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy bób i makaron, mieszamy delikatnie, aby bób bardzo się nie połamał. Na końcu dodajemy śmietanę i cząber. na małym ogniu dusimy jeszcze 2-3 minuty. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty