Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka w tajskim stylu z makaronem ryżowym i cukrowym groszkiem. Bardzo aromatyczna, świeża i chrupiąca.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron ryżowy - grube wstążki - 100g
  • Jarmuż - 6 liści (u mnie zielony i fioletowy)
  • Ogórek - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Groszek cukrowy - 200g
  • Kolendra - kilka liści
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Groszek obieramy. Jeśli jest świeży można użyć go na surowo. Niestety w tym roku, pewnie ze względu na suchą aurę, groszek wyrósł mi dość twardy i suchy - z tego względu podgotowałam go 2 minuty i przelałam zimną wodą.
Ogórki kroimy wzdłuż, na cienkie paseczki, paprykę też kroimy w cienkie paski. Jarmuż obieramy, kroimy i sparzamy (przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą).
Mieszamy warzywa z makaronem, dodajemy listki kolendry. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną sezamem. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty