Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Azjatycka sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka w tajskim stylu z makaronem ryżowym i cukrowym groszkiem. Bardzo aromatyczna, świeża i chrupiąca.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron ryżowy - grube wstążki - 100g
  • Jarmuż - 6 liści (u mnie zielony i fioletowy)
  • Ogórek - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Groszek cukrowy - 200g
  • Kolendra - kilka liści
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Groszek obieramy. Jeśli jest świeży można użyć go na surowo. Niestety w tym roku, pewnie ze względu na suchą aurę, groszek wyrósł mi dość twardy i suchy - z tego względu podgotowałam go 2 minuty i przelałam zimną wodą.
Ogórki kroimy wzdłuż, na cienkie paseczki, paprykę też kroimy w cienkie paski. Jarmuż obieramy, kroimy i sparzamy (przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą).
Mieszamy warzywa z makaronem, dodajemy listki kolendry. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną sezamem. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty