Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gołąbki w liściach winogron

 

Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą. 

Składniki na ok 40 szt: 

  • Liście winogron - 50szt
  • Ryż - 300g
  • Soczewica zielona - 100g
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sumak, chilli

Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą.

Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu.

Przygotujcie sobie ok 50, 60 liści.

Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.

Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).

Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
 


 Zawijamy od dołu z obu stron.


 Teraz zakładamy od góry z obu stron.


Rolujemy jak cygaro.


Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.

Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko


Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.


 Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty