Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gołąbki w liściach winogron

 

Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą. 

Składniki na ok 40 szt: 

  • Liście winogron - 50szt
  • Ryż - 300g
  • Soczewica zielona - 100g
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sumak, chilli

Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą.

Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu.

Przygotujcie sobie ok 50, 60 liści.

Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.

Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).

Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
 


 Zawijamy od dołu z obu stron.


 Teraz zakładamy od góry z obu stron.


Rolujemy jak cygaro.


Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.

Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko


Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.


 Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty