Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Gołąbki w liściach winogron

 

Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą. 

Składniki na ok 40 szt: 

  • Liście winogron - 50szt
  • Ryż - 300g
  • Soczewica zielona - 100g
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sumak, chilli

Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą.

Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu.

Przygotujcie sobie ok 50, 60 liści.

Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.

Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).

Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
 


 Zawijamy od dołu z obu stron.


 Teraz zakładamy od góry z obu stron.


Rolujemy jak cygaro.


Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.

Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko


Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.


 Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty