Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gołąbki w liściach winogron
Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą.
Składniki na ok 40 szt:
- Liście winogron - 50szt
- Ryż - 300g
- Soczewica zielona - 100g
- Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
- Suszona cebula - 1 łyżka
- Ziele angielskie - 4 szt
- Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sumak, chilli
Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych
winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone.
Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć,
sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną
wodą.
Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu.
Przygotujcie sobie ok 50, 60 liści.
Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.
Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).
Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
Zawijamy od dołu z obu stron.
Teraz zakładamy od góry z obu stron.
Rolujemy jak cygaro.
Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.
Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko
Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.
Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz