Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Marynowane liście winogron

Liście winogronowe to świetna baza pod gołąbki. Teraz jest idealny sezon, aby je zamarynować do słoików!

Składniki na 1 słoik 1l:

  • Liście winogron - 50szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Zalewa:
  • Woda - 750ml
  • Ocet - 150ml
  • Sól - 1 łyżeczka

Liście muszą być dość duże - wielkości dłoni, niezniszczone, ładne. Liście zbieramy, myjemy, obcinamy łodyżki krótko. Liście trzeba sparzyć. Ja układałam je po 10 szt, układałam w durszlaku i wkładałam durszlak do garnka z gotującą się wodą. Kiedy liście zmienią kolor wyciągamy je i przelewamy je obficie zimną wodą. 


Liście ułożone po 10szt zawijamy. Najlepiej zawinąć boki i całość zwinąć w rulon. Układamy do słoika. Dodajemy czosnek, ziele, pieprz, gorczycę.
Składniki na zalewę gotujemy. Liście w słoiku zalewamy marynatą i zakręcamy.
Słoik pasteryzujemy 15 minut. 

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty