Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Marynowane liście winogron

Liście winogronowe to świetna baza pod gołąbki. Teraz jest idealny sezon, aby je zamarynować do słoików!

Składniki na 1 słoik 1l:

  • Liście winogron - 50szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Zalewa:
  • Woda - 750ml
  • Ocet - 150ml
  • Sól - 1 łyżeczka

Liście muszą być dość duże - wielkości dłoni, niezniszczone, ładne. Liście zbieramy, myjemy, obcinamy łodyżki krótko. Liście trzeba sparzyć. Ja układałam je po 10 szt, układałam w durszlaku i wkładałam durszlak do garnka z gotującą się wodą. Kiedy liście zmienią kolor wyciągamy je i przelewamy je obficie zimną wodą. 


Liście ułożone po 10szt zawijamy. Najlepiej zawinąć boki i całość zwinąć w rulon. Układamy do słoika. Dodajemy czosnek, ziele, pieprz, gorczycę.
Składniki na zalewę gotujemy. Liście w słoiku zalewamy marynatą i zakręcamy.
Słoik pasteryzujemy 15 minut. 

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty