Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Marynowane liście winogron

Liście winogronowe to świetna baza pod gołąbki. Teraz jest idealny sezon, aby je zamarynować do słoików!

Składniki na 1 słoik 1l:

  • Liście winogron - 50szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liść laurowy - 2szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Zalewa:
  • Woda - 750ml
  • Ocet - 150ml
  • Sól - 1 łyżeczka

Liście muszą być dość duże - wielkości dłoni, niezniszczone, ładne. Liście zbieramy, myjemy, obcinamy łodyżki krótko. Liście trzeba sparzyć. Ja układałam je po 10 szt, układałam w durszlaku i wkładałam durszlak do garnka z gotującą się wodą. Kiedy liście zmienią kolor wyciągamy je i przelewamy je obficie zimną wodą. 


Liście ułożone po 10szt zawijamy. Najlepiej zawinąć boki i całość zwinąć w rulon. Układamy do słoika. Dodajemy czosnek, ziele, pieprz, gorczycę.
Składniki na zalewę gotujemy. Liście w słoiku zalewamy marynatą i zakręcamy.
Słoik pasteryzujemy 15 minut. 

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty