Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z 'Prosciutto e Melone'


Wspaniała przystawka na imprezę - sałatka podana z włoskim klasykiem, czyli melonem zawiniętym w szynkę parmeńską. Bardzo kolorowe i przepyszne danie. 

Składniki:

  • Melon - 1/2 niedużego
  • Szynka Prosciutto - 8 plasterków
  • Sałatka:
  • Sałata - kilka liści
  • Roszponka i rukola - po garści
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z zalewy - 3 plasterki
  • Oliwki czarne - 15 szt
  • Sos:
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Suszony tymianek, bazylia, oregano
  • Ocet - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy.
Sałatę, pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki kroimy. Dodajemy rukolę i roszponkę. Całość mieszamy z sosem i wykładamy na duży talerz.

Melona kroimy na duże kawałki. Każdy kawałek otaczamy szynką. Układamy na sałatce. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty