Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z 'Prosciutto e Melone'


Wspaniała przystawka na imprezę - sałatka podana z włoskim klasykiem, czyli melonem zawiniętym w szynkę parmeńską. Bardzo kolorowe i przepyszne danie. 

Składniki:

  • Melon - 1/2 niedużego
  • Szynka Prosciutto - 8 plasterków
  • Sałatka:
  • Sałata - kilka liści
  • Roszponka i rukola - po garści
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z zalewy - 3 plasterki
  • Oliwki czarne - 15 szt
  • Sos:
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Suszony tymianek, bazylia, oregano
  • Ocet - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy.
Sałatę, pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki kroimy. Dodajemy rukolę i roszponkę. Całość mieszamy z sosem i wykładamy na duży talerz.

Melona kroimy na duże kawałki. Każdy kawałek otaczamy szynką. Układamy na sałatce. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty