Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa szczawiowo-ogórkowa z groszkiem

Pyszna i bardzo zdrowa zupa ze szczawiem, kiszonymi ogórkami i kaszą jęczmienną. 

Składniki:

  • Bulion - 2l
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4
  • Szczaw - duża garść
  • Ogórek kiszony - 3-4szt + 100ml zalewy
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 100g
  • Jogurt naturalny lub śmietana do zabielenia - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz i sól


Szczaw obieramy (odcinamy ogonki, jeśli jest twardy, możemy wyciągnąć główny nerw), kroimy w paseczki. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach.

Kaszę płuczemy lub przelewamy na sicie. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu, razem z pokrojoną marchewką i selerem.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości - ok 15 minut. Teraz dodajemy groszek, szczaw i ogórki, dolewamy też zalewę spod ogórków. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest mało kwaśna można dodać jeszcze trochę zalewy. Na końcu zabielamy jogurtem lub śmietaną. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty