Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tarta z czarną porzeczką i kremem czekoladowym

 

Krucha tarta z czarnymi porzeczkami i czekoladową masą z budyniu i mascarpone. Wyjątkowo proste ciasto, które zachwyca bogactwem smaku.

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
  • Masło zimne - 100g
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa owocowa:
  • Czarne porzeczki - 500g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Krem czekoladowy mascarpone z budyniem:
  • Mascarpone - 250g
  • Budyń śmietankowy bez cukru - 1 torebka
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Prażone ziarna kakaowca i świeże porzeczki

Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z pozostałymi składnikami, niezbyt dokładnie, tylko do połączenia.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ciasto za pomocą wałka przenosimy do blaszki na tartę. Uzupełniamy ewentualne ubytki i wyklejamy dokładnie boki. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Tarta powinna być lekko rumiana. Na pierwsze 15 minut możemy ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą (dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy).

Masa owocowa:
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Lekko zgniatamy widelcem, aby puściły trochę soku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa mocno zgęstnieje.
Masę wylewamy na upieczoną tartę - można nawet na ciepłą. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Krem budyniowy z mascarpone:
Budyń przygotowujemy zgodnie w instrukcją na opakowaniu, ale z 3 łyżkami cukru i tylko w 250ml mleka. Ma być bardzo gęsty. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu). Po ostudzeniu chłodzimy w lodówce.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody. Grzejemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotujemy!). Żelatyna musi się trochę ostudzić, ale pozostać lejąca.

W mikserze ubijamy mascarpone (mieszadłem do ubijania białek), dodając budyń po łyżce. Ubijamy, aż grudki się rozpuszczą. Dodajemy kakao, a na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy masę i wykładamy na schłodzonej tarcie. Górę posypujemy obficie prażonymi ziarnami kakaowca. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy świeżymi owocami. 


 
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty