Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Karczek w meksykańskim stylu


Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 600g
  • Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
  • Papryka ostra - 1-2szt
  • Cebula - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Ananas - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
  • Kolendra - kilka liści
  • Chlebki:
  • Mąka kukurydziana - 200g
  • Mąka pszenna - 150g + do podsypania
  • Olej - 4 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Woda gorąca - 130 ml

Chlebki:
Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół minuty z każdej strony.

Danie:
Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju ok. 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.



 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty