Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Karczek w meksykańskim stylu


Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 600g
  • Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
  • Papryka ostra - 1-2szt
  • Cebula - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Ananas - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
  • Kolendra - kilka liści
  • Chlebki:
  • Mąka kukurydziana - 200g
  • Mąka pszenna - 150g + do podsypania
  • Olej - 4 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Woda gorąca - 130 ml

Chlebki:
Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół minuty z każdej strony.

Danie:
Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju ok. 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.



 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty