Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Panzanella z anchois

 

 

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą i bazylią. Idealnie sprawdza się do "utylizowania" wczorajszego pieczywa. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois (sardelą). Ten śródziemnomorski smakołyk jest idealny jako letnia przekąska.  

Składniki (na 4 porcje):

  • Czerstwy chleb - 5 kromek
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka pomarańczowa - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Kapary - 1 łyżeczka
  • Anchois - 4 fileciki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)

 

Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.

Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc, aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed podaniem.  




 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty