Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Panzanella z anchois

 

 

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą i bazylią. Idealnie sprawdza się do "utylizowania" wczorajszego pieczywa. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois (sardelą). Ten śródziemnomorski smakołyk jest idealny jako letnia przekąska.  

Składniki (na 4 porcje):

  • Czerstwy chleb - 5 kromek
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka pomarańczowa - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Kapary - 1 łyżeczka
  • Anchois - 4 fileciki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)

 

Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.

Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc, aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed podaniem.  




 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty